Slider 01Slider 02Slider 03 Slider 04 Slider 05
 

Osnovna škola "Kotraža"
32235 Kotraža
Tel/fax: 032 856 113
E-mail: oskotraza@gmail.com
Web: www.kotraza-dragacevo.org


 

 

 

 

 

Festival nauke

 

Od 3. do 6. decembra 2015.godine održan je Festival nauke za decu (hala 3 beogradskog sajma). Učenici naše škole (12 učenika) i dva nastavnika, odeljenske starešine petog i šestog razreda posetili su sajam u nedelju 6. decembra 2015. godine.
Na sajmu su učenici posetili različite prezenacije na štandovima u delu „Nauka bez prestanka“:
• štand MTS-a „Potraži dušu u mašinama“ predstavio je temu iz fizike, gde su učenici čuli da nučni umovi menjaju svet svojim naučnim postignućima, kao što je to bio i Mihajlo Pupin.
• štand Centra za promociju nauke promovisao je temu iz fizike „Surfovanje na svetlosti“, gde su učenici videli šta je talas, kako se talasi sabiraju i prostiru i šta su UV svetlosni talasi.
• Geografski institut „Jovan Cvijić“ iz Beograda, predstavio je temu iz geografije “Uhvati vetar“, gde su učenici imali priliku da vide i osete demonstraciju pravog vetra i da saznaju o vetru kao prirodnoj pojavi (od povetarca, preko oluje do uragana).
• Štand Prirodnjačkog centra iz Svilajnca predstavio je temu iz geologije „Geološki vremeplov“ gde su učenici videli postavku o evoluciji planete Zemlje i života na našoj planeti. Kroz geološke periode upoznali su prve oblike života .
• Gimnazija „Svetozar Marković“ iz Niša, demonstrirala je temu iz biologije i hemije „Život biljke, naš vazduh“, gde su učenici čuli predavanje o funkciji biljnog sveta koja daje život svim organizmima na našoj planeti.
• Institut za medicinska istraživanja Univerziteta u Beogradu predstavio je temu iz biologije ćelija „Zamršeno odrastanje matične ćelije“, gde sau učenici učestvovali u interaktivnoj igri o matičnim ćelijama .
• Štand Kluba studenata arheologije iz Beograda na temu iz arheologije „Prošlost koja otkriva tajne“ gde su učenici mogli da se upoznaju sa načinom rada arheologa od iskopavanja do izlaganja predmeta iz prošlosti, kao i da vide neke pronađene predmete.
• Odeljak Društva za neuronauke Srbije i SAD predstavio je temu iz neuronauke „Neuroni u akciji“, gde su učenici imali priliku da lično učestvuju u eksperimentu o prenošenju elektriciteta od jednog do drugog učenika.
• Štand Arhitektonskog fakulteta u Beogradu predstavio je temu iz arhitekture „Bašta na zidu“, gde su učenici čuli predavanje o pejzažnoj arhitekturi i gde su naučili o prednostima reciklaže u cilju očuvanja zdrave sredine kao i ulepšavanja životnog okruženja.
• Na štandu Imperijal koledža iz Londona na temu iz robotike „Humaniji nego što mislite“, učenici su razgovarali sa robotom koji je ponavljao njihove emocije kroz igru „Imitacije“.
Učenici su obišli i Ekspertinejdžeri zonu u hali 3 na galerji:
• Odeljak škole „Vojislav Ilić Mlađi“ iz Huma na temu iz hemije i nekologije, gde su učenici mogli da vide kako se od kućnih namirnica mogu napraviti preparati za negu kože i kose.
• Na štandu Osnovne škole „8.oktobar“ iz Vlasotinca, na temu matematike, fizike, istorije i informatike učenici su mogli da čuju o preciznom sistemu računanja kod drevnih naroda Maja.
• Štanda Fondacije za zaštitu ptica grabljivica, na temu iz ornitologije „Utočište za ptice u nevolji“ čuli su predavanje o tome kako mogu da pomognu povređenoj ptici kada naiđu na nju i zašto su i koliko značajne ptice grabljivice uništavanje štetočina.
• Odeljak Fondacije za reciklažu limenki, predstavio je temu iz zaštite životne sredine „Solarografija – vreme u limenci“ gde su učenici videli da od običe limenke za piće može da se napravu kamera, koja beleži prolaz sunčevih zraka i na koji način mogu da naprave solarografske radove..

Više fotografija možete pogledati ovde.
Pripremili: Daliborka Todorović i Dalibor Bošković