Slider 01Slider 02Slider 03 Slider 04 Slider 05
 

Osnovna škola "Kotraža"
32235 Kotraža
Tel/fax: 032 856 113
E-mail: oskotraza@gmail.com
Web: www.kotraza-dragacevo.org


 

 

 

 

 

Дечија недеља у ОШ „Котража“

 

     Под слоганом "Да право свако - дете ужива лако", 7. октобра 2019. године, отворена је Дечија недеља и у нашој школи.

     Првог дана Дечије недеље ученици млађих разреда су се подсетили значаја обележавања Дечије недеље и дечијих права, износећи своје мишљење и ставове. Наши ученици су у оквиру одељењске заједнице правили јесење листиће од папира. Жути, црвени, наранџасти и зелени листићи са дечијим правима су украсили "дрво права" које смо изложили у холу школе. Првацима је њихова учитељица уручила Добродошлице и беџеве, пожелевши им добродошлицу у Дечији савез, у чудесни свет учења и маште.

     Другог дана Дечије недеље ученицима млађих разреда представљена је презентација поводом тридесет година од усвајања Конвенције о правима детета. Ученицима су нека права била разумљивија, након додатног објашњења и посматрања на очигледном примеру. Презентација је завршена повезивањем дечијих права и обавеза које проистичу из тих права. Након презентације једна ученица је прочитала бајку "Ивица и Марица", кроз чију смо анализу дискутовали о прекршеним дечијим правима у овој причи, али и какве се мере предузимају ако се неким случајем нађемо у сличним ситуацијама.

     Трећег дана ученици од 1. до 4. разреда су у пратњи својих наставника у сали Културног центра у Гучи гледали представу "Потрага за крилима". Ученицима је на занимљив начин пренета порука да крила не купују родитељи, већ је довољно да сами заплове у свет маште и игре, јер само у том свету су слободни да полете кад год и где год пожеле, ту границе не постоје. Тог дана ученици су били гости библиотеке Центра за културу у Гучи где су им библиотекари указали на значај неговања културе усмене и писане речи, а имали су прилику и да уживају у казивању стихова завичајног песника Николе Стојића.

     Четвртог дана Дечије недеље у нашој школи је организован "Јесењи карневал". Ученици су заједно са својим наставницима прошетали креације које су уз помоћ родитеља правили од јесењег лишћа и плодова. Својом креативношћу и оригиналношћу одушевили су мештане који су са осмехом на лицу испратили манифестацију. Ученици су у рукама носили транспаренте са исписаним дечијим правим и тиме свима послалу поруку овогогодишње Дечије недеље. Остварена је одлична сарадња са родитељима, а ученици су са забавили и дружили тог дана.

     Пети дан је био предвиђен за размену поклона (мали знак пажње) међу другарима на тему "Друг другу". Тог дана су оживеле и старе спортске игре. Ученици су били подељени у мешовите групе и дали су све од себе да буду истрајни и да њихова екипа победи у играма као што су: ношење јаја у кашикама, скакање у џаку и надвлачење конопцем. Ученици млађих разреда су били одушевљени и веома расположени током Дечије недеље и радо су учествовали у свим активностима.

Више фотографија можете погледати овде.
Припремиo: Актив разредне наставе