Slider 01Slider 02Slider 03 Slider 04 Slider 05
 

Osnovna škola "Kotraža"
32235 Kotraža
Tel/fax: 032 856 113
E-mail: oskotraza@gmail.com
Web: www.kotraza-dragacevo.org


 

 

 

 

 

Обогаћен једносменски рад школе

 

     Дана 23. септембра у нашој школи почео је да се реализује Пилот пројекат „Обогаћен једносменски рад“. У пројекат су укључени ученици од првог до осмог разреда, у две групе. Прву групу чине ученици од првог до четвртог разреда и активност предвиђена за њих је Народна традиција, док се ученици од петог до осмог разреда бавe филмом и фотографијом. Активности се реализују сваког дана после часова, како у учионици и кабинету за информатику, тако и у школском дворишту и локалном окружењу.

     Активност 1- ученици од првог до четвртог разреда (НАРОДНА ТРАДИЦИЈА):

     Упознају се са народном традицијом нашег краја, истражују о својој породици својим прецима, проналазе црно-беле фотографије (старе куће, старог превозног средства, приказа старих обичаја), такође проналазе старе, заборављене предмете код куће, истражују о њима, информишу се, распитују се чему служе. Од донетих предмета праве етно-кутак у холу школе.

     Упознају се са старим занатима и разговарају о њима. Играју игрицу у којој једно дете замисли неки од заната о којем смо причали, док остали ученици имају задатак да поставе питање у вези са занатом, на које добијају одговор да или не и кроз питања долазе до решења.

     У циљу бољег упознавања са занатом ткања организовали смо посету и присуство часу Школе ткања, која се организује у Културном центру у Гучи. Ученици су имали су прилику да се упознају са домаћом радиношћу, а наставница која предаје у тој школи им је демонстрирала начин рада на разбоју, а потом и њима пружила прилику да сами испробају исто. Упознала их је и са деловима разбоја које су ученици на крају овог часа умели самостално да именују и препознају. Такође су имали прилику да виде сталну поставку „ Рајка Боројевић- хероина једног времена“, и да чују њену животну причу о томе како је успела да окупи ткаље из Драгачева и оснује „ Задругу жена“ у Доњем Дупцу. Тог дана посетили смо и Музеј трубе, где су упознали са културном баштином нашег краја. У музеју су видели слике првих оркестара Драгачева, различите моделе трубе, као и штанд на коме се налази један од препознатљивих симбола сабора без кога се ни једно дете није вратило кући, а то су лицидерска срца које ћемо такође правити у оквиру радионичке активности.

     У циљу упознавања са занатом Посластичар имали смо радионицу у којој ученици распоређени у пет група имају задатак да направе себи лимунаду, на претходној активности договорено је шта треба да понесу, тј. шта нам је потребно да би направили лимунаду. Разговарамо о томе шта још посластичар прави.

     Ученици доносе направљене разбоје и вуницу, припремамо разбоје за ткање. Упознају се са начином ткања на њима, и покушавају самостално да раде. За ову активност ученици су показали велико интересовање.

     На крају сваке активности, 15-20 минута напољу се играју игара које су се некада играле (ластиш, јелечкиње барјачкиње, скакање у врећи, потезање конопца).

     Активност 2- ученици од петог до осмог разреда (ФИЛМ И ФОТОГРАФИЈА):

     Ученици у школском дворишту фотографишу школу, сугеришу једни другима како је најбоље да направе добру фотографију. Фотографишу и цркву. Уче како те фотографије да пребаце са телефона и дигиталног фото-апарата на рачунар. Упознају се са програмом за обраду фотографија, обрађују фотографије. Имају задатак да проналазе и фотографишу старе куће, превозна средства,знаменитости у нашем месту, истражују о њима.

     Ишли смо на место одакле се најбоље види наше село и правили фотографије целог места. И те су фотографије ученици обрађивали и вршили избор најбољих и најлепших.

     На питање о чему би желели да истражују одабир је пао на воденице у нашем месту, као и на наш Котрашки извор сумпоровите киселе воде. Добијају задатак да истраже, фотографишу , пронађу старе фотографије како воденица тако и извора. До одређених података долазе и на интернету, као и у неким од књига о Котражи, информишу се и од старијих у нашем окружењу. Посећују и фотографишу место где се сада налази сумпоровита кисела вода. Фотографије и прикупљене податке ће искористити у прављењу презентације о Киселој води.

     Организована је и посета код мештанина нашег места који има воденицу и који је једини у Kотражи који се још увек овим послом бави. Прикупљени су материјал и фотографије за израду презентације о воденицама у нашем месту.

Више фотографија можете погледати овде.
Припремила: Наташа Кузмановић