Slider 01Slider 02Slider 03 Slider 04 Slider 05
 

Osnovna škola "Kotraža"
32235 Kotraža
Tel/fax: 032 856 113
E-mail: oskotraza@gmail.com
Web: www.kotraza-dragacevo.org


 

 

 

 

 

Izlet zaposlenih u OŠ "Kotraža"

 
Dana 05.09.2015. god. zaposleni u OŠ „Kotraža“ posetili su značajne destinacije u Zlatiborskom okrugu.
Prvo smo se uputili u Stopića pećinu koja se nalazi na severnoistočnoj strani planine Zlatibor, između sela Rožanstva i Trnave. Udaljena je 30 km od Užica. Iznad pećine prolazi magistralni put Zlatibor-Sirogojno, od koga je uređena prilazna staza do same pećine.
Zatim smo posetili Sirogojno koje se nalazi u istočnom dijelu Zlatibora. U Sirogojnu se nalazi i etno-selo. Muzej „Staro selo“ pod vedrim nebom predstavlja skupinu zlatiborskih kuća i propratnih drvenih zgrada, skupljenih sa svih strana Zlatibora. Čuvene su i sirogojnske pletilje, čiji džemperi od ovčije vune se prodaju i u Evropi.
Na pauzu za ručak uputili smo se u mesto Ljubiš. Mesto se nalazi na jugoistočnoj strani zlatiborke visoravni i proteže se uz dolinu Ljubišnice, a naslanja se na brda Čigotu, Murtenicu i Borkovac.

Krasi ga prelepa priroda, mir, tišina i cvrkut ptica. Uzdignut na 840 metara nadmorske visine, okružen prelepim četinarima, predstavlja jedno od najlepših sela zlatiborskog kraja, opevano i opisano u pesmama jednog od najčuvenijih izdanaka ovog sela, gospodina Ljubivoja Ršumovića.

U samom centru ove prirodne lepote nalazi se još jedna lepota izgrađena ljudskom rukom, a prijemčiva i ljudskom oku i ljudskom srcu – ugostiteljsko-trgovinski kompleks porodice Pećinar.

Krunu ovog kompleksa čini restoran od čije spoljašnjosti, a posebno unutrašnjosti zastaje dah. Ulaskom u restoran imate osećaj kao da ste postali deo nekog nestvarnog sveta, vanvremenskom lepotom odiše svaki komad nameštaja, svaka slika koja krasi zidove i čuva uspomene na pretke, začetnike porodične loze i posla kojim se porodica i danas bavi.

Šest generacija Pećinara uspešno se bavi ugostiteljstvom, a tradicija u ovom slučaju garantuje potpuno zadovoljstvo gosta i želju da se ponovo vrati i uživa u nestvarno lepom ambijentu i nekom od tradicionalnih jela iz ponude restorana.
Izlet nam se završava šetnjom na Zlatiboru, posle čega smo se uputili kući.

Više fotografija možete pogledati ovde.
Pripremili: Nataša Kuzmanović i Bogdan Rnjaković