Slider 01Slider 02Slider 03 Slider 04 Slider 05
 

Osnovna škola "Kotraža"
32235 Kotraža
Tel/fax: 032 856 113
E-mail: oskotraza@gmail.com
Web: www.kotraza-dragacevo.org


 

 

 

 

 

Dan prosvetnih radnika

 

          U petak, 06. novembra 2015. godine, u našoj školi svečano je obeležen Dan prosvetnih radnika, i to prigodnom priredbom u kojoj su učestvovali učenici od 1. do 8. razreda.
Priredba je započeta najpre pozdravnim govorom od strane učenice starijih razreda, koja je sve prisutne goste vodila kroz čitav program i odlično se snašla  u ulozi voditelja.Recitacijom „Pesma o bukvaru“ predstavila se učenica prvog razreda, nakon čega je naglašeno da je za to što se rodilo slovo zaslužanniko drugi do Vuk Stefanović Karadžić.
Prvi deo priredbe bio je posvećen upravo Vuku Karadžiću, čoveku, koji je najviše zaslužen za opismenjavanje srpskog naroda. Vuk je bio prvi srpskiučitelj i prosvetitelj i upravo zbog toga njegov datum rođenja, 08. novembar, proslavljaju svi prosvetni radnici u Srbiji.
Učenici su izveli predstavu „Dečiji vašar“ i na taj način smo se prisetili Vukovog života. Ujedno smo se osvrnuli i na narodnu tradiciju, prisetili se narodnih umotvorina, kao i starih zanata, kao što su šeširdžija, juvelir, voskar, pisar, bonbondžija, dugmetar... Ono što je bilo predstavljeno na vašaru, velikim delom je delo naših mlađih učenika, koji su se potrudili da na što kreativniji način naprave razne proizvode, koje su i izložili. Kako bi napravili atmosveru koja zaista podseća na vašar, u jednom momentu začuo se i zvuk frule, kada su na scenu izašliučenici u narodnoj nošnji i zaigrali kolo.
U drugom delu priredbe učenici su se našli u ulozi učitelja, govoreći o svemu lepom što nosi nastavnički pozivi. Delovi teksta, koji su učenici kazivali,su preuzeti iz monologa Džona Slotera „Ja sam učitelj“.
Priredbi su prisustvovali učenici i nastavnici naše škole, kao i roditelji učenika. Predstava je završena velikim aplauzom i to nakon završne reči, u kojoj su se učenici zahvalili svojim nastavnicima na njihovom požrtvovanom radu i svemu lepomšto su naučili od njih.

Više fotografija možete pogledati ovde.
Pripremila: Marina Luković