Slider 01Slider 02Slider 03 Slider 04 Slider 05
 

Osnovna škola "Kotraža"
32235 Kotraža
Tel/fax: 032 856 113
E-mail: oskotraza@gmail.com
Web: www.kotraza-dragacevo.org


 

 

 

 

 

ПУТОВАЊЕМ ДО ЗНАЊА..............

 

     Тематски едукативни једнодневни излет "201 година од Боја на Љубићу и културно-историјске, природно-географске и духовне вредности Овчарско-кабларске клисуре".
     У суботу 15.октобра ученици виших разреда кренули су у осам сати пре подне од наше школе у обилазак знаменитости чачанског краја. Најпре смо отишли на брдо Љубић, где се 1815.године одиграла пресудна битка Другог српског устанка. Видели смо велелепни гранитни споменик подигнут у част команданта српских устаника, Карађорђевог барјактара Танаска Рајића (1754-1815) из Струганика, подно планине Рудника. Подсетили смо се, кроз причу наставнице Далиборке о храбрости Танска Рајића, који је погинуо бранећи српске топове на Љубићу. У току битке устаник Васа Томић успео је да убије заповедника турске војске Ћаја –пашу. Турци су били пометени јунаштвом српских устаника и натерани на повлачење преко Западне Мораве. Значај Љубићког боја огледа се у првој победи српских устаника у Другом српском устанку.
     На брду Љубићу смо обишли и цркву посвећену Св.кнезу Лазару.Од свештеника цркве сазнали смо да је црква грађена у моравско-рашком стилу по узору на немањићки манастир Грачаницу. Фреске у цркви иконописао је као што се иконописало у средњем веку на свежем малтеру иконописац, који трнутно ради на сликању икона у Храму Светог Саве
     У 11 сати смо били у посети Народном музеју у Чачку. Зграда Музеја налази се у конаку господара Јована Обреновића, који је изграђен 1835.године у Кнежевини Србији.Музеј је са радом почео средином прошлог века. У Музеју смо видели експонате сталне богате поставке изложене у разним просторијама конака и обухвата три теме: период од праисторије до средњег века, цркве и манастире чачанског краја и устанци и ратови (1804-1941). О експонатима Музеја говорила нам је Магдалена, кустос музеја.
     После шетње кроз град Чачак, упутили смо се у Овчар Бању. Уживали смо у погледу на реку Западну Мораву. На осамнаестом километру од Чачка, река усеца планине Овчар и Каблар и прави дубоку и 20 км. дугачку клисуру. Видели смо два вештачка језера: Међувршје и Овчарско језеро,настала подизањем бране и хидроцентрале на реци. Брзи ток реке заустављен је бранама још и из разлога наводњавања околних ораница и воћњака.
     У Овчарско- кабларској клисури посетили смо два манастира: манастир Ваведење и манастир Никоље. Манастир Ваведење подигао је Свети Сава са својим оцем Светим Симеоном . Више пута у прошлости је страдао,али је и обнављан. Овде смо сазнали да се чува прва штампана књига Библија, београдске штампарије . Од игуманије, која нам је причала о историји манастира на поклон смо добили по једну иконицу посвећену Светом Ваведењу. У цркви смо заједно певали химну Светом Сави.
     Други манастир у коме смо били је Никоље. Налази се у месту Рошци, подно планине Каблар. Необично је што смо у цркву овог манастира ушли на врата која се налазе са јужне стране. У цкви су фреске настале у 16. и 17.веку. У дворишту манастира расте бор, као спомен на страдале монахе манастир , које су посекли Турци. Верује се да бор има исцелитељске моћи јер је растао из монашких моштију, па смо три пута обилазили око бора и молили се за здравље и срећу.
     На крају дана одморили смо се уз ручак и купање у базену велнес- спа центра у Овчар Бањи. Вода у којој смо се купали је бањска, топла и благо сумпоровита и нарочито нам је пријало освежење и пливање, уживали смо.
     Излет ћемо памтити поред свих знаменитих места које смо видели и обишли и по дружењу. Са нестрпљењем очекујемо нови излет.

Више фотографија можете погледати овде.
Припремили: Ученици осмог разреда.