Slider 01Slider 02Slider 03 Slider 04 Slider 05
 

Osnovna škola "Kotraža"
32235 Kotraža
Tel/fax: 032 856 113
E-mail: oskotraza@gmail.com
Web: www.kotraza-dragacevo.org


 

 

 

 

 

Фестивал науке

 

     Ученици старијих разреда посетили су Фестивал науке у Београду. Имали су прилике да виде много тога занимљивог из области географије, хемије, биологије, криминалистике као и многих других наука.
    На штанду националне географије посетиоци су могли да виде справу која смањује гравитацију и оставља утисак ходања по Марсу. То је справа коју NASA користи за сврхе откривања гравитације на Марцу и Месецу.
    Штанд МТС-а приказано је како настају 2D и 3D холограми уз помоћ пластичне или стаклене пирамиде.
    Штанд струковног удружења полиције је показало практични део пројекта „пијане наочаре ” који се састоји о демонстрацији погледа лица под дејством алкохола, умора, стреса и тешких дрога. Наочаре смањују периферни вид, тако да лице које стави те наочаре, не могу извести моторичке радње како треба. На тај начин практично се показује поглед возача под дејством алкохола.
    Штанд енергије која покреће: Њихова тема је била енергија која покреће и бавили су се обновљивим изворима енергије, енергијом будућности и како обновљиви извори енергије раде.
     На штанду МУП-а приказали су анализу трагова прикупљених са лица места кривичног дела.
    Поставка из физике, неуронауке, радио таласа који објашњавају на који начин је оно што је стварао Никола Тесла у ствари заслужно за свет који данас познајемо.
    Одељак на тему из хемије, где су посетиоци могли да виде на који начин се прави сапун.
    На штанду Технолошко- металуршког факултета приказана је могућност примене наночестица силицијум-диоксида и волфрам-дисулфида за ојачавање композитних материјала за балистичку заштиту. Наночестице које служе као ојачање додају се у раствор полимера и тим раствором се арамидна тканина импрегнира. То значи да би нова средства балистичке заштите, са додатком наночестица, била знатно лакша, па би војници или полицајци који их носе, могли лакше да се крећу и ефикасније обављају свој посао.

Више фотографија можете погледати овде.
Припремила: Јелена Филиповић, 8. разред.