Slider 01Slider 02Slider 03 Slider 04 Slider 05
 

Osnovna škola "Kotraža"
32235 Kotraža
Tel/fax: 032 856 113
E-mail: oskotraza@gmail.com
Web: www.kotraza-dragacevo.org


 

 

 

 

 

Требиње

 

    У суботу, 22. септембра, упутили смо се на дводневни излет у Требиње.
    Прво смо посетили Вишеград, град који су у некада прославили Мехмед паша Соколовић и Иво Андрић, а у скорије време Емир Кустурица. Први, изградњом чувеног моста на Дрини, који је национални споменик овог града, затим Иво Андрић својом књигом На Дрини ћуприја, за коју је освојио и Нобелову награду, а трећи као идејни творац велелепног Андрићграда. Фотографисали смо се и уживали у прелепом изгледу и духу града.
    У Требиње смо коначно стигли у вечерњим сатима и убрзо смо кренули у обилазак. Те вечери смо посетили стари део града у коме се налази Осман-пашина џамија, музеј, Анђелкина капија, велики број кафе барова и занатских радњи, а затим смо прошетали требињском променадом и тргом и фотографисали се код споменика Јовану Дучићу. Природна лепота Требиња је река Требишњица над којом су два предивна моста – Арсланагића мост и Камени мост.
    Сутрадан смо посетили брдо изнад града, Црквину, где се налази црква Грачаница и са ког се пружа велелепан поглед на Требиње. Јован Дучић, највећи српски песник и дипломата, сахрањен је у цркви Благовјештења, Херцеговачкој Грачаници, и то је трећа реплика Грачанице са Косова у савременој српској цркви. Црква је грађена у типично византијском стилу. Посетили смо након тога манастир Тврдош, посвећен Успењу Пресвете Богородице.
    Препуни позитивних утисака и са жељом да поново посетимо овај диван град, након још једне посете Вишеграду, кренули смо ка Котражи.

Више фотографија можете погледати овде.
Припремила: Марина Вујичић