Slider 01Slider 02Slider 03 Slider 04 Slider 05
 

Osnovna škola "Kotraža"
32235 Kotraža
Tel/fax: 032 856 113
E-mail: oskotraza@gmail.com
Web: www.kotraza-dragacevo.org


 

 

 

 

 

Дечија недеља

(01.10. 2018. год. – 07.10.2018. год.)

 

    Дечија недеља се обележава сваке године у првој недељи октобра и то је недеља у којој се скреће пажња јавности на права и заштиту деце. Слоган овогодишње Дечије недеље је: „МОЈЕ ЈЕ ПРАВО ДА ЖИВИМ СРЕЋНО И ЗДРАВО – за одрастање без насиља“.
    Првог дана Дечије недеље говорили смо о значају Конвенције о правима детета. Били смо у посети нашим најмлађим другарима из вртића. Разговарали смо о томе колико су здрава исхрана и физичка активност битни за наше здравље и позитивну енергију. Ученицима је указано на значај одрастања без насиља. Упознати су са различитим врстама насиља, као и са решавањем сукоба и проблема „ненасилним“ путем. Након тог разговора заједно смо закључили да уколико имамо неки проблем не смемо да трпимо и ћутимо, већ да се без устручавања обратимо за помоћ. Првог дана Дечије недеље су и наши најмлађи школарци, ђаци прваци, примљени у Дечији савез. Дружење је завршено рецитацијом Моје је право, коју је изрецитовала ученица првог разреда, а другари су је испратили аплаузом.
    Другог дана Дечије недеље, на забаван и креативан начин, ученици млађих разреда су уживали у спортским активностима. Спортски дан је организован на тему „У здравом телу – здрав дух“. Ученици су најпре извели драматизацију приче, кроз игру „Причам ти причу“, а потом и игру „Разиграна палица“, којом су јачали мишиће, вежбали координацију покрета и правилно држање тела. Спортски дан је свакако имао за циљ да укаже ученицима на то да редовним вежбањем и боравком на свежем ваздуху доприносимо очувању нашег здравља, а када је човек здрав, онда је и срећан. Сви ученици су тог дана уживали, навијали, смејали се и били видно озарени, расположени и срећни.
    Већ наредног дана, ученици млађих разреда су заједно са својим учитељицама, посетили амбуланту у Котражи. Дочекала их је докторка Марина Славковић, која је са ученицима водила један веома користан разговор на тему очувања здравља, јачања имунитета и отпорности организма на разне болести. Докторка је стрпљиво и опширно одговарала на питања ученика. Истакла је да су редовни и разноврсни оброци веома битни за правилан раст и развој детета, да су обавезна три оброка, као и витаминска ужина између њих да би били здрави и јаки. Хигијена је, такође, један од кључних фактора у очувању нашег здравња. За отпорност нашег организма, веома је битна здрава храна, пуна витамина, али и физичка активност, вода и боравак на свежем ваздуху. То су неки од савета које је докторка упутила нашим ученицима.
    Четвртог дана Дечије недеље организовали смо радионицу под називом „Витамински дан“. Ученици млађих разреда су уз мало маште постали прави мали предузетници. У учионици „пуној“ разноврсног воћа и поврћа, настала је права чаролија. Вредне ручице наших првака су од пластелина правили своје омиљено воће и поврће; Другаци су сликали разне врсте јабука, а потом и говорили о настанку тог воћа, врстама, као и о његовом значају и намени; Ученици трећег разреда су на хамеру, кроз групни облик рада, илустративно приказали корпу са воћем и поврћем, а потом су осталим другарима поделили низ корисних савета и занимљивости које можемо свакодневно употребљавати; Четвртаци и ученици из продуженог боравка су кроз практичан рад, на веома креативан начин, правили разне фигуре, које су касније презентовали сви заједно на изложби радова. Остатак воће смо појели и тако витамине унели у наш организам, али смо се договорили да то и убудуће буде пракса сваког дана - УЖИНА = ВОЋЕ!
    Последњи дан Дечије недеље предвиђен је за дружење и лепо расположење. Ученици млађих разреда, са својим учитељицама, имали су организован краћи излет у Гучу. Најпре су посетили ОШ „Академик Миленко Шушић“, у чијем дворишту се налази Лапидаријум, музеј на отвореном. Ученици су могли да виде надгробне споменике, крајпуташе драгагачевског краја. Ученици су потом посетили Музеј трубе који је посвећен историјату Сабора трубача у Гучи, као и библиотеку. Том приликом ученици су упознати са историјатом и културом подручја у коме живе. Након тога су ученици, са осталим другарима из других школа у Драгачеву, одгледали дечију представу у Дому културе, под називом „Иза дуге“. Смеха није мањкало, јер су се глумци заиста потрудили да орасположе сву децу и да им на забаван начин пошаљу једну веома битну и јасну поруку, а то је да не дозволе другима да их понижавају и омаловажавају, јер је и то врста насиља. Али и још јачу и гласнију поруку да смо сви ми подједнако битни и вредни пажње и да се храброст крије у сваком од нас, само треба да погледамо у себе, јер је сва снага нашег бића у нама. Ово је уједно и права порука за крај Дечије недеље, која је у нашој школи била веома садржајна и забавна.

Више фотографија можете погледати овде.
Припремила: Марина Луковић, професор разредне наставе