Slider 01Slider 02Slider 03 Slider 04 Slider 05
 

Osnovna škola "Kotraža"
32235 Kotraža
Tel/fax: 032 856 113
E-mail: oskotraza@gmail.com
Web: www.kotraza-dragacevo.org


 

 

 

 

 

МИХАИЛО ПЕТРОВИЋ АЛАС

Рођен је 6. маја 1868. године у Београду на Савској  падини, недалеко од Конака кнегиње Љубице,као прво дете оца Никодина професора Богословије и мајке Милице (рођене Лазревић)

Завршио је прву београдску гимназију у периоду од 1878-85, а затим уписао природно-матички одсек филозофског факултета у Београд. Студије у Београду завршио је 1889. године. После тога, у септембру 1889. год., отишао је у Париз ради даљег школовања  и спремања пријемног испита за упис (Висока нормална школа, научни одсек ). На Сорбони је дипломирао математичке науке
1891. године, а физичке науке 1893. год. Радио је на припреми
доктората и 21. јуна 1894. год одбранио је докторску дисертацију на Сорбони, пред комисијом професора: Шарл Ермит, Елип Пикари, Пол Пенлеве и стекао степен доктора математичких наука. Његов докторат је био из области диференцијалних једначина. Године 1894. постао је професор за математичку групу предмета на
Великој школи у Београду, наследивши  на том месту Димстрија Нешића. Приликом избора имао је само један глас више од против кандидата Петра Вукићевића. Краљ Александар Карађорђевић га је својим указом  22. октобра 1894.год. поставио за професора математике на Великој школи. Алас је у то време био један од највећих стручњака у свету за диференцијалне једначине. Предавао је многим генерацијама до одласка у пензију 1938. год.
Конструисао је хидроинтератор и са њима освојио златну медаљу на Светској изложби у Паризу 1900. год. Када је 1905. год. Велика школа прерасла у Београдски универзитет међу првих осам редовних професора који су даље бирали цео наставни кадар био је и Мика Алас. Предавао је и на Филозофском факултету где је 1908/09 био декан. Године 1939 постао је почасни доктор Београдског универзитета. Исте године награђен је орденом Светог Саве првог реда. По свом раду и резултатима Михаило Петровић Алас спада у највеће српске математичаре. Његова заслуга је посебно велика што је био оснивач београдске математичке школе. Све докторске дисертације из математике одбрањене на Београдском универзитету од 1912 до Другог светског рата биле су под његовим менторством. Био је учесник Балканских ратова и Првог светског рата као официр, а после рата је био резервни официр. Бавио се криптографијом, његови  царски системи су дуго година коришћени у  војсци, све до Другог светског рата. Године 1941. он је поново позван у рат као резервни официр. Немци су га заробили али су га после неког времена пустили због болести. Професор Михаило Петровић Алас је умро 8. јуна 1943. године у свом дому на Косанчићевом венцу у Београду.

 
Припремио ученик 5. разреда
 
Зорана Мијаиловић