Slider 01Slider 02Slider 03 Slider 04 Slider 05
 

Osnovna škola "Kotraža"
32235 Kotraža
Tel/fax: 032 856 113
E-mail: oskotraza@gmail.com
Web: www.kotraza-dragacevo.org


 

 

 

 

 

АРИСТОТЕЛ

Аристотел се убраја у најзначајније грчке филозофе и научнике. Рођен је у граду Стагири на полуострву Халдикик на северу Хеладе. Потекао је из лекарске породице - његов отац је био дворски лекар македонског краља. Аристотел је стекао веома добро образовање.

Од ране младости се занимао за биологију. Са седамнаест година је отишао у Атину, где је учио у Академији, Платоновој школи.
Средином 4. века пре н.е.  Аристотел се обрео на македонском двору. Краљ Филип 2. га је позвао да васпитава његовог сина Александра. Млади принц је изучавао књижевнот, филозофију и историју и са својим учитељем исковао присно пријатељство. Аристотела је назвао својим духовним оцем.
Аристотел је после смрти Филипа 2. напустио Македонију (336.године пре н.е.). Отишао је у Атину, где је, попут свога учитеља Платона, основао школу. У њој су се изучавале друштвене и природне науке (филозофија, физика, математика, астрономија итд.). Школа је располагала богатом библиотеком и збирком географских мапа. Аристотел је време проводио пишући филозофске списе. Шетајући са својим ученицима, разговарао је са њима и држао им предавања.
После смрти Александра Великог (323.године пре н.е.) у Атини је ојачало непријатељство према Македонцима. Аристотел је због тога био приморан да напусти Атину. Уточиште је нашао на острву Еубеји, где је и умро 322.године пре н.е. Аристотел је био веома плодан писац. Његови списи, сачувани су до наших дана, престављају један од темеља на којима се филозофија и многе друге природне науке.