Slider 01Slider 02Slider 03 Slider 04 Slider 05
 

Osnovna škola "Kotraža"
32235 Kotraža
Tel/fax: 032 856 113
E-mail: oskotraza@gmail.com
Web: www.kotraza-dragacevo.org


 

 

 

 

 

Јован  Јовановић  Змај

Јован   Јовановић Змај се родио 24.новембра 1833. године у Новом Саду, у једној од угледних породица. Основну школу је похађао у Новом Саду, kао и гимназију, а права у Пeшти, Прагу и Бечу.

За његово књижевно и политичко образовање од посебног значаја је боравак у Бечу, где је упознао Бранка Радичевића, који му је био највећи песнички узор. Такође, у Бечу се упознао и са Светозаром Милетићем и Ђуром Јакшићем. После завршених студија права, Змај се 1860. године вратио у Нови Сад и као један од најближих Милетићевих сарадника постаје службеник у новосадском магистрату. Ту се упознао са својом будућом супругом Ружом Луцанин. Сва  љубав и срећан породичан живот  надахнуће Змаја да напише циклус песама ,,Ђулићи,, што значи ружа. Ипак, служба у магистрату му није одговарала, па је напустио посао и посветио се књижевном раду. Тада је покренуо књижевни часопис ,,Јавор” и сатирични   лист ,,Комарац”.
Године 1868. преселио се у Пешту, где је радио у Матици Српској као надзорник. Године 1868 је завршио студије медицине, па се вратио у Нови Сад, где је почео своју лекарску праксу. Овде га је убрзо задесила несрећа, умрла су му деца а онда и жена. Из ове трагедије произашло је низ елегичних песама објављене под заједничким називом ,,Ђулићи увеоци”. Две најбоље збирке његових песама су ,,Ђулићи” и ,,Ђулићи увеоци”.
Јован Јовановић Змај умро је 14.јуна 1904 године у Сремској Каменици.

 
Припремила ученица 5. разреда
 
Зорана Мијаиловић