Slider 01Slider 02Slider 03 Slider 04 Slider 05
 

Osnovna škola "Kotraža"
32235 Kotraža
Tel/fax: 032 856 113
E-mail: oskotraza@gmail.com
Web: www.kotraza-dragacevo.org 

 

 

 

 

ИСАК ЊУТН

Њутн је био енглески физичар, математичар, астроном, алхемичар и филозоф природе, који је данас за већину људи једна од највећих личности у историји науке.

 

Његова студија Математички принципи филозофије природе (Philosophae Naturalis Principe Mathematica), објављена 1687, која описује универзалну гравитацију и три закона кретања, поставила је темеље класичне (Њутнове) механике и послужила као пример за настанак и развој других модерних теорија. Њутн је био први који је показао да се кретања на Земљи и кретања небеских тела потчињавају истим физичким законима. У механици, Њутн је такође указао на један нови, велики, значајан принцип одржања импулса и момента инпулса.
У оптици, он је направио први практични рефлексиони телескоп и открио да се пропуштањем беле светлости кроз стаклену призму она разлаже спектар свих боја. У математици је изложио уопштено бионсију теорему, развијајући на тај начин тзв. ``Њутнов метод`` за апроксимације нула функције и доприносећи проучавањима размагања  функција  у редове. Открио је и нову формулу за број пи.
Њутнова јабука:
Постоји популарна прича о томе како је једна јабука пала са дрвета и инспирисала Њутнa да формулише његову теорију гравитације. Илустратори и цртачи карикатура су отишли још даље са претпоставкама, сугеришући да је јабука усвари пала Њутну на главу и да је тај ударац на неки начин учинио да Њутн постане свестан гравитационе силе.

Њутн је такође формулисао емпариски закон хлађења, проучавао бризину звука и предложио теорију о пореклу звезда.