Slider 01Slider 02Slider 03 Slider 04 Slider 05
 

Osnovna škola "Kotraža"
32235 Kotraža
Tel/fax: 032 856 113
E-mail: oskotraza@gmail.com
Web: www.kotraza-dragacevo.org


 

 

 

 

 

НИКОЛА ТЕСЛА

Никола Тесла (1856-1943), чувени научник, физичар, академик, син српског свештеника  Милутина Тесле, родио се у Смиљану у  Лици.

Студирао је политехнику у Грацу и Прагу, радио као инжењер у Будимпешти, Стразбуру и Паризу, а од 1884. па до смрти живео у Сједињеним Америчким Државама, где је остварио каријеру истраживача, инжењера и научника. Многи његови проналасци су заштићени патентни: индукциони мотор, систем произвођења, преношења и коришћења наизменичних струја; генератор струја високе фреквенције и напона (што је омогућило реализацију првих хидроелектрана на Нијагариним водопадима); летилица са вертикалним погоном; пројекат одбрамбеног оружја названог ''зраци смрти'' итд. Био је поборник мира и напретка човечанства, а целога живота остао је у вези са својом земљом. Током читаве своје научне делатности био је под непрестаним надзором тајних служби (америчких, совјетских, канадских).
На позив часописа ''Електрични експериментатор'' од 1919. године објављује аутобиографске записе у наставцима о своме животу и проналасцима, касније објављене под називом ''Моји изуми''. За њега је писац Марк Твен рекао: ,,Да се Тесла није посветио проналасцима, био би изванредан књижевник''.

 
Припремиo ученик 5. разреда
 
Маријан Миливојевић